HR | EN
 
 
unesite e-mail:
želim primati
ne želim
 

Predstavljamo kuriju u Hrašćini-Trgovišću

Graditelj joj je sredinom 19. stoljeća bio barun Dragojlo Kušlan. Služila je kao kuća za odmor u vinogradu o kojemu je brinuo vincilir. Priča se da je to 1848. bila zadnja „hiža građena na tlaku“, a pripadala je obitelji Josipa Jurja Strossmayera. U njegovo je vrijeme imanje dobilo ime Njeguš...

Što je kurija?

Kurija je plemićki dvor. Graditelj joj je sredinom 19. stoljeća bio barun Dragojlo Kušlan. Služila je kao kuća za odmor u vinogradu o kojemu je brinuo vincilir. Priča se da je to 1848. bila zadnja „hiža građena na tlaku“, a pripadala je obitelji Josipa Jurja Strossmayera.
U njegovo je vrijeme imanje dobilo ime Njeguš. Pradjed današnje vlasnice Spomenke Štimec, bilježnik Stjepan pl. Belošević, kupio ga je 1920. od Strossmayerovog nećaka Alberta Unukića-Androvskog.
U kuriji je (do 1957.) živjela zagorska učiteljica Štefanija Bernas-Belošević. Pisala je knjige od kojih je najpoznatija zbirka pripovijedaka za djecu „Na zagorskim stazama“.
Danas je kurija zaštićena hrvatska baština. Pripada joj perivoj, voćnjaci, sjenokoše, livade i šuma u površini od 12.000 m2.
(Kurija gleda na planinu Ivančicu.)Jeste li znali ?

Hrašćina se pročula po meteoritu koji je pao u svibnju 1751. u susjedno selo Domovec. Meteorit je bio težak gotovo 40 kg i danas se njegov jedan dio čuva u Prirodoslovnom muzeju u Beču, a drugi u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.
Od 1995. u kuriji se održavaju „Susreti meteorita“ kad Hrašćini u goste dolaze hrvatski književnici.
I književnik Gustav Krklec svraćao je u kuriju. O njoj je napisao putopis „Zagorje u snijegu“ koji je objavljen u zbirci „Hrvatski putopisi“. Knjiga je obavezna školska lektira.Što kurija nudi danas?

Kurija i nekadašnja gospodarska zgrada danas su adaptirane za suvremeni način života, ali su stilom, interijerom i duhom sačuvale dah prošlosti.

U kuriji (100 m2) velika dvorana „palača“ služi kao blagovaonica, a može poslužiti i kao predavaonica. U njoj se nalazi specijalizirana esperantska knjižnica.
U kuhinji jela se spremaju na starinskom štednjaku na drva.
U spavaonici je namještaj s kraja 19. stoljeća, a u kupaonici tradicionalni „Waschtisch“. U funkciji su dva WC-a.

U nekadašnjoj gospodarskoj zgradi, sagrađenoj 1920., smještene su tri spavaonice. U svakoj su dva kreveta. U jednoj od njih, pod gredama, s prešom za grožđe iz 1834. nalazi se mala etnografska zbirka.
U ovoj zgradi kupaonica još nije u funkciji.Gdje je to?

Hrašćina je malo mjesto na istoku županije Krapinsko-zagorske, u susjedstvu Varaždinske županije. Vezana je uz selo Trgovišće.
Željeznička stanica Hrašćina-Trgovišće nalazi se na pruzi Zagreb-Varaždin, između Konjšćine i Budinšćine. Autom je Hrašćina dostupna autoputom (A1) Zagreb-Goričan. Kod Brezničkog Huma skreće se na cestu koja vodi prema Zlataru. Od Brezničkog Huma do kurije u Hrašćini je 6 kilometara..
Deset je kilometara Hrašćina udaljena od najljepše barokne crkve u sjevernoj Hrvatskoj – Crkve Majke Božje Snježne u Belcu.Kako doći do kurije?

Autom:
Kad stignete u centar mjesta Hrašćine, auto možete parkirati uz dućan (nasuprot kapelice) i nastaviti pješice. Penjat ćete se oko 500 m.
Autom možete i do kurije. Napuštate asfalt i desno od dućana krećete poljskim putem.
(Na prvom raskršću skrećete desno i penjete se putem bez skretanja.) Kad stignete do platoa počinjete se spuštati i skrećete odmah lijevo na imanje Njeguš na kojem je kurija.

Vlakom:
Provjerite koji vlakovi staju na stanici Hrašćina-Trgovišće. Predvidite da ćete do kurije pješačiti dvadesetak minuta.
Kad siđete na stanici Hrašćina-Trgovišće pređete prugu i krenete cestom kroz Habekov Jarek dok ne dođete do raskršća. Lijevo cesta vodi u centar Hrašćine, a desno u Maretić i Pešćeno.
Na raskršću napuštate asfalt i krećete ravno poljskim putem. Put zaobilazi selo Tukače i vodi vas desno kraj polja. Kad izađete iz klanca skrećete lijevo. Puteljak kroz vinograde vodi prema osamljenoj kuriji na brijegu okruženom šumarkom.
Kada kurija prima goste?
Vikendom od travnja do listopada. Uz prethodnu najavu. 091 4617550Više informacija na http://free-si.t-com.hr/njegus/


 
Download
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno